Кафедра фінансів ім С. І. Юрія налагоджує вектори співпраці університетської освіти та територіальних громад

З ініціативи Рівненського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіонбуду, 19-20 вересня 2018 р. у м. Рівному відбувся дводенний тренінг для представників ОТГ. Цей захід був присвячений широкому колу питань, які виникають в рамках бюджетного процесу на рівні територіальних громад. Учасниками тренінгу стали понад два десятки представників об’єднаних територіальних громад Рівненської області, серед яких голови громад, головні бухгалтери, фінансисти. Запрошені експерти – доценти кафедри фінансів ім. С. І. Юрія Тернопільського національного економічного університету Б. Малиняк та В. Горин фокусували увагу присутніх на проблемах раціонального використання бюджетних коштів, якісного складання бюджетних програм, пошуку та залучення резервів наповнення бюджетів територіальних громад від оподаткування та використання майна. Особливий інтерес викликали питання впровадження аутсорсингу в практику надання суспільних послуг, співфінансування інвестиційних проектів у громадах за рахунок залучення грантів та іншої фінансової допомоги від міжнародних організацій та фондів. Проведені під час тренінгу практичні вправи дали змогу вказати учасникам на можливі інструменти стимулювання залучення інвестицій і легалізації тіньової зайнятості, проблемні аспекти складання бюджетних програм, найбільш поширені недоліки підготовки проектних пропозицій при співпраці з міжнародними донорськими організаціями.
Окремим блоком тренінгу стало питання залучення громадськості до управління фінансами територіальної громади, що сприяє не тільки більш ефективному використанню бюджетних коштів та реалізації запланованих програм та проектів, але в кінцевому рахунку веде до підвищення якості життя мешканців громад, налагодження діалогу між органами місцевого самоврядування і громадськістю, посилення довіри людей до дій влади. Одним із дієвих інструментів налагодження такого діалогу є складання «Бюджету для громадян», який дає можливість кожній людині, навіть без спеціальної економічної освіти, зрозуміти базові принципи функціонування бюджету, оволодіти найважливішою інформацією про нього. У контексті цього експерти ознайомили учасників тренінгу із напрацюваннями кафедри фінансів ім. С. І. Юрія Тернопільського національного економічного університету щодо підготовки бюджету для громадян на замовлення органів місцевого самоврядування.
Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.
Децентралізацію небезпідставно визначають однією із найбільш революційних та успішних реформ сьогодення. Вона надає територіальним громадам нові повноваження та фінансові ресурси для стимулювання власного розвитку. Однак з іншого боку, реформа децентралізації висуває перед органами місцевого самоврядування нові виклики, адже у рази збільшує відповідальність за ефективність прийнятих рішень. За цих обставин зростає актуальність посилення співпраці органів місцевого самоврядування з університетською наукою в контексті спільного пошуку резервів наповнення бюджету громади, найбільш актуальних напрямів використання бюджетних коштів, активного залучення громадськості до бюджетного процесу.

 

 

 

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *