Дискусійний майданчик “Ресурси і витрати домогосподарств: статистична методологія та інструменти”

5 листопада 2018 року у тренінг-центрі “Фінансова просвіта” кафедри фінансів імені С. І. Юрія ТНЕУ відбувся унікальний захід – дискусійний майданчик на тему: “Ресурси і витрати домогосподарств: статистична методологія та інструменти”. Даний захід приурочено до тижня фінансової грамотності в Україні. Модератором заходу була д.е.н., професор Кізима Тетяна Олексіївна, яка виступила з вітальним словом та наголосила на необхідності налагодження тісної співпраці науковців та практиків, адже саме від цього симбіозу можна отримати реальний економічний поступ в державі.
На початку заходу виступили студенти факультету фінансів – члени студентського наукового гуртка «Фінансова просвіта» з доповідями. Зокрема, Петько Ліля (група Ф-31) з доповіддю на тему: «Доходи вітчизняних домогосподарств: аналітичний аспект» (науковий керівник к.е.н., доцент Сидор І.П.); Крисько Іванна (група Ф-42) – «Порівняльний аналіз структури витрат вітчизняних домогосподарств та окремих країн світу» (науковий керівник к.е.н., доцент Коваль С.Л.) та Луців Мар’яна (група Фм-11) – «Вплив фінансової політики держави на формування заощаджень домогосподарств в Україні» (науковий керівник к.е.н., доцент Булавинець В.М.).
Запрошеними гостями заходу були:
– заступник начальника Головного управління статистики у Тернопільській області Дідуник Наталя Степанівна, яка розказала присутнім про специфіку проведення збору статистичної інформації за різними соціально-економічними напрямами; розкрила проблемні моменти фіксації матеріалів вибірки щодо обстеження соціально-побутових умов домогосподарств. Наталя Степанівна презентувала статистичний щорічник Тернопільської області за 2017 рік;
– начальник відділу аналізу даних демографії та соціальної статистики Стрельцова Ольга Василівна оприлюднила способи проведення обстеження домогосподарств з питань економічної активності з метою отримання об’єктивної інформації щодо реальної ситуації на ринку, визначення обсягів зайнятості населення та напрямків його діяльності, а також про наслідки безробіття;
– головний спеціаліст відділу аналізу статистичних даних Смакоус Світлана Михайлівна у доступній формі розповіла присутнім про формування анкетних даних для здійснення вибіркових обстежень домогосподарств, формування щоденника поточних доходів і витрат домогосподарств, вивчення умов забезпечення послугами охорони здоров’я та соціального захисту населення.
Виступи запрошених гостей були актуальними, доволі цікавими, викликали шквал позитивних відгуків та запитань щодо діяльності управління статистики, достовірності даних при опрацюванні вибірки, взаємозв’язок з іншими державними органами влади стосовно збору інформації.
Усі присутні щиро вдячні запрошеним гостям за змістовні та обґрунтовані доповіді, жваву дискусію та відповіді на запитання. Бажаємо усім успіхів та сподіваємося на подальшу плідну співпрацю.
Стаємо фінансово грамотними разом!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *