ТНЕУ ВИЗНАНО ПРОВІДНОЮ ОРГАНІЗАЦІЄЮ В УКРАЇНІ В ЗВІТІ GLOBAL MONEY WEEK 2018

В 2018 році Тернопільський національний економічний університет вперше включено до переліку провідних організацій, які за оцінкою Child & Youth Finance International прийняли активну участь у святкуванні Всесвітнього тижня грошей – Global Money Week (GMW) в Україні. Це здобуток, до якого викладачі і студенти кафедри фінансів ім. С. І. Юрія ТНЕУ йшли 3 роки. 
Child &Youth Finance International (CYFI) – це глобальна некомерційна організація, заснована в Амстердамі (Нідерланди) в 2011 році, яка прагне підвищити рівень обізнаності дітей та молоді в сфері фінансових послуг, управління особистими фінансами, особистого інвестування з метою подолання бідності в різних країнах світу. Діяльність організації підтримується провідними міжнародними організаціями в сфері фінансової освіти та інклюзивних фінансів – ОЕСР, Глобальним партнерством за фінансову доступність (Global Partnership for Financial Inclusion), Європейським Парламентом, ЮНІСЕФ та ін.
Однією з глобальних ініціатив Child &Youth Finance International є координація міжнародної кампанії по підвищенню фінансової грамотності молоді – проведення Всесвітнього тижня грошей – Global Money Week (GMW). В цей тиждень в різних країнах світу проводяться акції та заходи, мета яких звернути увагу громадськості на фінансову грамотність і розповісти дітям та молоді про всі аспекти, пов’язані з грішми та фінансами.
В 2018 році заходи з фінансової грамотності в рамках тижня GMW пройшли у 164 країнах світу. Україна вже п’ять років бере участь у цій міжнародній ініціативі з фінансової просвіти молоді.
Студенти і викладачі кафедри фінансів ім. С. І. Юрія Тернопільського національного економічного університету приєднались до святкування тижня GMW у 2016 році. В 2018 році «Фінансова просвіта» організувала флешмоб «Зроби Selfie – святкуй Всесвітній Тиждень Грошей разом!», метою якого було об’єднати освітні заклади м. Тернополя і Тернопільської області для святкування Global Money Week і популяризації фінансової грамотності серед дітей і молоді. У флешмобі взяло участь 17 освітніх закладів, серед яких були не лише регіональні освітні заклади, а й ЗОШ № 91 з м. Дніпра.
Також впродовж тижня GMW «Фінансова просвіта» проводила такі заходи як: гра Cash-flow, учасниками якої були студенти ТНЕУ і школярі 10-го класу Тернопільської Української гімназії ім. Івана Франка; інтелектуальна гра про гроші «Битва ерудитів» зі студентами Галицького коледжу ім. В. Чорновола та Коледжу економіки, права та інформаційних технологій ТНЕУ; презентація для школярів молодшої школи на тему: «Поговоримо про гроші з школярами»; парад найкращих студентських презентацій з фінансової грамотності у Фейсбуці та інші. На завершення GMW 2018 відбувся круглий стіл «Взаємодія освітян, влади і громадськості у підвищенні фінансової грамотності молоді Тернопілля», на якому обговорювались шляхи консолідації держави, науковців і громадськості в сфері фінансової грамотності.
Важливість популяризації фінансової грамотності серед молодого покоління сприяє не лише підвищенню рівня якості їхнього особистого життя в майбутньому, а й позитивно впливає на стан національної економіки та зміцнення держави. Тому завдання університетської спільноти пропагувати цю ідею і надихати дітей та молодь дізнатися більше про гроші, заощадження,  особисті фінанси та підприємництво. Донести громадянам, що «гроші не головне, але мають значення» і фінансово грамотна та освічена людина – це запорука особистого успіху і добробуту суспільства допомагають такі міжнародні організації як Child & Youth Finance International (CYFI) та їх ініціатива в форматі Global Money Week.

К.е.н., доцент кафедри фінансів ім. С. І. Юрія,
керівник студентського наукового гуртка 
«Фінансова просвіта / Financial education»   
                              Карпишин Н. І.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *