Відбулися Четверті Всеукраїнські наукові читання пам’яті С.І. Юрія

У вівторок, 27 листопада, в Тернопільському національному економічному університеті, відбулися Четверті Всеукраїнські наукові читання пам’яті видатного українського вченого-економіста, людини, яка залишила неоціненний слід в житті нашого університету, Сергія Ілліча Юрія. У заході, організованому колективом кафедри фінансів ім. С.І. Юрія, взяли участь науковці, студенти ТНЕУ та Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича.З вітальним словом до учасників зустрічі, метою якої були вшанування пам’яті, популяризація наукових ідей доктора економічних наук, професора С.І. Юрія звернулись к.е.н., доцент, декан факультету фінансів Кізима Андрій Ярославович та д.е.н., професор, зав. кафедри фінансів ім. С.І. Юрія Кириленко Ольга Павлівна які висвітлили присутнім основні віхи життєвого шляху Сергія Ілліча, його внесок у розвиток фінансової науки.
У ході наукових читань було заслухано ґрунтовні доповіді.
Зокрема, із доповіддю «Гендерне бюджетування як інструмент інклюзивного розвитку» виступив к.е.н., доцент кафедри фінансів ім. С. І. Юрія Горин Володимир Петрович. У своєму виступі доповідач зазначив, що сучасний період розвитку суспільства позначений активним впровадженням ідей концепції інклюзивного сталого зростання у різних сферах суспільного життя. Серед іншого, концепція інклюзивного зростання передбачає вирішення гендерних проблем, таких як нерівність у доступі до суспільних благ для представників різних суспільних груп, диспропорції у професійній структурі зайнятості, представництві в органах влади, оплаті праці між чоловіками та жінками тощо. Володимир Петрович відмітив, що одним із дієвих інструментів, який сприяє вирішенню цих проблем є гендерно-орієнтоване бюджетування. Воно дає можливість відповісти на запитання, чи об’єктивно розподілені бюджетні ресурси між різними суспільними групами населення, чи забезпечують бюджетні програми рівний доступ до бюджетних послуг для усіх категорій споживачів та яким чином вони впливають на якість життя? Горин В. П. розкрив перед присутніми суть, переваги та етапи гендерно-орієнтованого бюджетування та наголосив, що його впровадження значною мірою залежить від розуміння важливості вирішення гендерних проблем з боку органів влади, а також наявності реальних механізмів залучення громадськості до визначення пріоритетів бюджетної політики. Наведені доповідачем реальні приклади, коли урахування гендерного чинника при вдосконаленні бюджетних програм дало можливість підвищити ефективність надання бюджетних послуг і якість життя населення, переконали присутніх у важливості цієї проблематики в сучасних умовах.
Під час наукових читань виступила к.е.н., доцент кафедри фінансів ім. С.І. Юрія Мелих Оксана Юріївна із доповіддю та тему: «Фіскальна та економічна ефективність оподаткування прибутку підприємств: вітчизняні реалії та шляхи подолання проблем», яка акцентувала увагу на оподаткуванні доходів суб’єктів господарської діяльності, що є одним із найважливіших важелів державного впливу на соціально-економічний розвиток країни. Доповідачем було висвітлено основні причини низької фіскальної ефективності податку на прибуток підприємств в Україні, а також обґрунтовано, що, незважаючи на реформу податкової системи, завдяки якій Україна, за останні три роки, піднялась на тридцять дві позиції у світовому рейтингу легкості ведення бізнесу й за підсумками 2018 року посіла 76 місце серед 190 країн, приплив іноземних інвестицій в вітчизняну економіку скорочується. Мелих О.Ю. зосередила увагу на можливостях впровадження у вітчизняну практику альтернативних моделей оподаткування доходів бізнесу. Оксана Юріївна довела, що реалізація концепції трансформації податку на прибуток у податок на виведений капітал в Україні забезпечить не лише пожвавлення інвестиційної діяльності суб’єктів господарювання, але і сприятиме вирішенню проблеми ухилення від сплати податків, й, як наслідок – тінізації економіки, за рівнем якої наша держава посідає третє місце в світі після Нігерії та Азербайжану.
У процесі дискусії учасники заходу висвітлювали наукові погляди Сергія Ілліча Юрія й обґрунтовували власні думки щодо актуальних питань фінансової теорії та практики.
Сергій Ілліч був переконаний, що «вища школа тому і є вищою, бо повинна будити в людині спрагу до пізнання». Саме з цією метою колектив кафедри фінансів, яка найменована на честь Сергія Ілліча у рамках проведення заходів, присвячених вшануванню його пам’яті організував Всеукраїнський конкурс студентських наукових есе на тему: «Роздуми майбутнього фінансиста».
Участь у конкурсі взяли студенти Тернопільського національного економічного університету, Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича та Чорноморського національного університету ім. П. Могили.
Журі визначило сім переможців, які були нагороджені грамотами під час проведення Четвертих Всеукраїнських наукових читань:
1 місцеТараненко Яна Олександрівна (студентка Чорноморського національного університету ім. П. Могили);
2 місцеКурячей Анастасія Андріївна (студентка Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича); Паньків Юлія Ігорівна (студентка Тернопільського національного економічного університету); Дмитрієва Ольга Миколаївна (студентка Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича);
3 місцеПавлюс Оксана Володимирівна (студентка Тернопільського національного економічного університету); Чернюк Анна Михайлівна (студентка Чорноморського національного університету ім. П. Могили); Бортник Олександр Олександрович (студент Чорноморського національного університету ім. П. Могили).
За оригінальність та логічність викладення думок грамоти отримали:
Хабінець Ольга Михайлівна (студентка Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича);
Захарченко Єлизавета Олегівна (студентка Чорноморського національного університету ім. П. Могили);
Глазачева Інга Андріївна (студентка Чорноморського національного університету ім. П. Могили).
Наукові праці студентів, які перемогли у конкурсі, будуть опубліковані у збірнику наукових праць за результатами Четвертих Всеукраїнських наукових читань пам’яті С.І. Юрія.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *