Вернісаж-практикум для педагогів Тернопільської області «Проект «Фінансова грамотність» у контексті реформування освіти»

Грамотність населення є важливою ознакою сучасного суспільства й багато в чому визначає рівень життя громадян, забезпечуючи їм доступ до якісніших освіти, роботи й послуг. Це вповні стосується й фінансової грамотності та фінансової культури, адже фінансові відносини стали невід’ємним атрибутом сучасного життя. Економічні реалії вимагають адекватної реакції освітянського простору на запити сьогодення. З цією метою 9 листопада 2018 р. відбувся вернісаж-практикум для педагогів Тернопільської області «Проект «Фінансова грамотність» у контексті реформування освіти», який організували Тернопільський національний економічний університет разом з Тернопільським обласним комунальним інститутом післядипломної педагогічної освіти. Учасників заходу, а це – учні та учителі загальноосвітніх шкіл, студенти і викладачі коледжів Тернополя і області, де вивчають фінансову грамотність, науковці кафедри фінансів ім. С. І. Юрія привітали директор Тернопільського ОКІППО к.іст.н., доцент О. М. Петровський і декан факультету фінансів ТНЕУ, к.е.н., доцент А. Я. Кізима.
Про сучасні практики з викладання фінансової грамотності в контексті  проблемно-орієнтованого навчання розповіла учасникам вернісажу-практикуму доцент кафедри фінансів ім. С. І. Юрія ТНЕУ, к.е.н. А. В. Дем’янюк. Цікавою була доповідь заступника директора з науково-методичної роботи та міжнародного співробітництва Тернопільського ОКІППО, к.г.н. І. М. Вітенка, яка стосувалася методичних аспектів освітнього проекту «Фінансова грамотність» в умовах Нової української школи.
Доцент кафедри фінансів ім. С. І. Юрія ТНЕУ, к.е.н., доцент А. А. Сидорчук поділився своїм досвідом викладання дисципліни «Фінанси домогосподарств» і запропонував учасникам вернісажу-практикуму дати відповідь на запитання: що важливіше для заощаджень – час чи сума?
Про реалізацію наскрізної змістової лінії «Фінансова грамотність та підприємливість» у освітньому процесі школи-ліцей розповіла вчитель географії та економіки ТНВК «Школа-ліцей № 6 ім. Назарія Яремчука» М. Г. Когут, а практичні аспекти проектної діяльності у курсі «Фінансова грамотність» на уроках і позаурочний час – вчитель географії і економіки Тернопільської ЗОШ № 19, спеціаліст вищої категорії, старший вчитель С. М. Антонюк.
Креативною була доповідь докторанта кафедри фінансів ім. С. І. Юрія ТНЕУ, к.е.н., доцента В. В. Письменного «@finance_4_kids – цікава фінансова грамотність», в якій він поділився досвідом написання книг і створення мультфільмів для дітей з фінансової грамотності.
Наприкінці заходу про основні вектори підвищення рівня фінансової грамотності сучасної молоді розповіла професор кафедри фінансів ім. С. І. Юрія ТНЕУ Т. О. Кізима.
Для учнів загальноосвітніх шкіл і студентів коледжів працювала окрема секція у лаундж зоні факультету фінансів. Зокрема, вони відгадували цікавий квест «Фінансове розслідування», грали у «Alias: Financial Edition» і відвідували з екскурсіями Музей історії ТНЕУ і Музей історії грошей.
Під час обговорення результатів вернісажу-практикуму учасники домовилися продовжувати розвивати освітні аспекти фінансової грамотності молоді та зустрітися вже на Третьому регіональному форумі з методики викладання фінансової грамотності весною 2019 року в стінах Тернопільського національного економічного університету.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *