Директор Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Байковецької сільської ради провела лекцію для студентів факультетів фінансів та банківського бізнесу

22 жовтня 2018 року з ініціативи декана факультету фінансів Кізими А. Я., завідувача кафедри фінансів ім. С. І. Юрія Кириленко О. П. директором Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Байковецької сільської ради Яріш Оксаною Ігорівною була проведена лекція з дисципліни «Бюджетна система» для студентів четвертого курсу факультетів фінансів та банківського бізнесу на тему «Гендерно орієнтоване бюджетування: як і навіщо враховувати потреби різних груп населення в стратегіях, проектах, програмах, бюджетах». Долучилися до організації заходу професор Дем’янишин В. Г., доценти Лободіна З. М., Гупаловська М. Б., Дем’янюк А. В., Савчук С. В.Привітавши слухачів, Андрій Ярославович Кізима наголосив, що організація практично орієнтованого навчання студентів є одним із пріоритетів діяльності професорсько-викладацького персоналу факультету фінансів Тернопільського національного економічного університету. Відтак тісне спілкування студентів з фахівцями-практиками відіграє важливу роль у розвитку фахових професійних компетентностей майбутніх бакалаврів.
Завідувач кафедри фінансів ім. С. І. Юрія Ольга Павлівна Кириленко зробила акцент на необхідності ознайомлення студентів із новітніми технологіями бюджетного процесу та доцільності проведення бакалаврських досліджень у даному напрямі.
Модератором зустрічі виступила доцент кафедри фінансів імені С. І. Юрія Лободіна З. М., яка зазначила, що гендерно орієнтоване бюджетування – визнаний у багатьох зарубіжних країнах ефективний інструмент досягнення гендерної рівності, який сприяє підвищенню ефективності використання бюджетних коштів. Врахування інтересів, потреб, та можливостей жінок і чоловіків у всіх сферах суспільного життя лежить в основі гендерно чутливої політики країни, впровадження якої відбувається через розвиток гендерно орієнтованого бюджетування.
Оксана Ігорівна Яріш наголосила, що гендерно орієнтоване бюджетування – це застосування комплексного гендерного підходу в бюджетній політиці та бюджетному процесі на державному й місцевому рівнях, який передбачає розподіл бюджетних коштів за гендерним принципом та сприяє посиленню прозорості та підконтрольності. Гендерно орієнтоване бюджетування – це спосіб бюджетування, у центрі якого жінки та чоловіки з різних соціальних та демографічних груп. До основних компонент процесу гендерно орієнтованого бюджетування фахівець-практик віднесла гендерний бюджетний аналіз як ключову складову; зміни в програмах та бюджетах; системна інтеграція гендерно орієнтованого бюджетування у бюджетний процес.
Значну увагу Оксана Ігорівна приділила розгляду практичних аспектів гендерного бюджетного аналізу, який проводиться спеціалістами Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Байковецької сільської ради.
Жваву дискусію серед викладачів і студентів викликало обговорення проблем практичного застосування гендерно орієнтованого бюджетування.
Після лекції Оксана Ігорівна Яріш, будучи випускницею факультету фінансів 2003 року, взяла участь у зустрічі із студентами-фінансистами у лаунж зоні факультету фінансів, під час якої поділилася спогадами та враженнями від навчання на факультеті. Вона наголосила на унікальності та цінності для майбутнього професійного розвитку особистості інформації, яку здобула у стінах рідної Альма-матер. Учасники зустрічі також обговорили можливості проходження практики та подальшого працевлаштування студентів-випускників.
Приємна та доброзичлива атмосфера залишила хвилю позитивних вражень від проведеного заходу та підвищила зацікавленість студентів університету здобувати знання у царині фінансової науки.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *